18години

Eкскурзии и почивки за Бахрейн

Информация за Бахрейн

Кралство Бахрейн е малка островна държава, разположена в Персийския залив. Това е една от най-богатите страни в Близкия Изток и една от най-безопасните в света! Бахрейн се радва на цели 365 слънчеви дни в годината, както и на невероятни плажове, което го прави идеалното място за събиране на тен.

Основна информация:

    Климат: сух тропичен
    Средни температури: януари (20°- 21°C), юни (36° - 39°C)
    Официален език: арабски, но се използват и бахрейнски арабски диалект и английски
    Столица и най-голям град: Манама
    Население: 1 751 117 жители (2022 г.)
    Религия: ислям - 70.3 %, християнство - 14.5 %, индуизъм – 9.9 %, други – 5.3%
    Валута: Бахрейнски динар (BHD)
    Часова зона: (UTC+3)
    Местно време: като в Република България
    Телефонен код: 973

Обща информация за Кралство Бахрейн

    Географски характеристики

Кралство Бахрейн е малка островна държава, разположена в Персийския залив (Югозападна Азия). Целият архипелаг на Бахрейн е с площ от 760 кв.км. и се простира на един голям и 32 по-малки острова в Персийския залив. Най-големите от тях са Ел Бахрейн, Ум Насан, Мухарак, Ситра, Джида и Хавар. На запад кралството граничи със Саудитска Арабия, а на югоизток – с Катар. Интересен факт е, че страната няма граница по суша с друга държава. Столицата на Бахрейн е Манама, а други по-големи градове са Мухарак и Ситра.

    Природни особености

Бахрейн е равен и сух архипелаг, който се състои от ниска пустинна равнина с най-висока точка от 134 м. („Планината на дима“). В Кралството зимата е мека, а лятото - много горещо и влажно. Имайте предвид, че влажността е доста висока, особено през нощта. Летните температури могат да достигнат до 50° C. Моретата около Бахрейн са доста плитки и се загряват бързо през лятото. Морското дъно е скалисто и покрито с обширни коралови рифове. Валежите са минимални и нередовни и са най-вече през зимата.


    Икономика

Кралство Бахрейн е най-бързо развиващата се икономика в Арабския свят. Освен това страната има най-свободната икономика в Близкия изток и е на дванадесета позиция по същия показател в целия свят въз основа на индекса на икономическата свобода от 2011 г.

Кралство Бахрейн е най-известно с петрола и перлите си. В продължение на 2 000 години и много преди откриването на нефт и газ, икономиката на Бахрейн е зависила от перлите. Местните водолази са претърсвали морското дъно за най-хубавите перли, които след това са били изнасяни в чужбина от богати търговци.

Стопанството на Кралство Бахрейн е основано на нефт и газ. В страната функционират нефтопреработващ и нефтохимически комбинат, които преработва 14 млн. тона нефт годишно. Кралство Бахрейн е и голям финансов център. Благодарение на направените в миналото инвестиции, в Кралството бързо се развиват цветната металургия и химическата промишленост.

Макар и да не е сред най-популярните дестинации, Кралство Бахрейн посреща над 1.4 млн. туристи годишно като интересът към островната държава продължава да расте.

    Културни особености

Официалните празници са: 1 януари (Нова Година), 1 май (Ден на труда), 16 декември (Национален празник), 17 декември (Ден на присъединяване), 1-ви Мухарам (Ислямска Нова година), 9-ти и 10-ти Мухарам (Ден на Ашура), 12-ти Рабиул Аввал (Рожден ден на пророк Мохамед), от 1-ви до 3-ти Шавал (Малък празник – чества се краят на Рамадан), 9-ти Zulhijjah (Ден на Арафат), от 10-ти до 13-ти Zulhijjah (Празник на жертвата).

    Ястия и напитки

В Бахрейн има безброй страхотни заведения, в които да се насладите на традиционната кухня. Най-известното ястие в Кралството е машинен. То се състои от риба или месо, сервирано с ориз. Ако обичате сладко, то несъмнено трябва да опитате Halwa Bahraini. За разлика от много азиатски страни, където халвата се приготвя с грис или брашно, тази от Бахрейн използва царевично нишесте и рапично олио. Най-често се поднася с арабско кафе. Друг традиционен десерт е мохамар, който се прави от кафяв ориз и захар или фурми. За закуска бихте могли да хапнете от популярните sambousas. Това са сладкиши, пълни с месо и сирене или захар и ядки.

Питейна вода: препоръчва се пиенето на бутилирана вода, тъй като чешмяната вода не е подходяща за пиене.


    Забавления

В Кралство Бахрейн няма как да скучаете. Там има забавления за всеки вкус! Ако сте любител на дивата природа, можете да посетите резервата за диви животни Al Areen Wildlife Park & Reserve или да нахраните очарователните камилчета в Кралската ферма за камили.

Феновете на Формула 1 ще имат възможността да се потопят в атмосферата на прочутите автомобилни състезания на пистата Бахрейн Интернешънъл.

За хората, търсещи адреналин, има различни варианти. Те могат да прекарат един незабравим ден в Wahooo! Waterpark. Аквапаркът е подходящ за всички възрасти и приветства широко семейства с деца. Друг вариант е да пробвате популярния в Бахрейн skydiving на закрито.

Тези, на които шопингът им е в кръвта, ще имат безброй възможности за пазаруване, както на традиционните пазари, така и в модерните молове.


След всички тези дейности несъмнено ще имате нужда от релакс на плажа. Кралството разполага с прекрасни плажове с кристално чисти води, където също се предлагат различни вълнуващи водни спортове и дейности като надуваеми лодки банан, каяк, лодки за гребане и други.


    Входен режим

За влизане в Кралство Бахрейн ви е необходим международен паспорт, който е валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната. В паспорта ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Гражданите на Република България могат да получат входни визи за Бахрейн на граничния пропускателен пункт при пристигане в страната. Визата е с двуседмична валидност. Възможно е също така за бахрейнска виза да се кандидатства предварително чрез електронно заявление онлайн или чрез подаване на заявление в дипломатическо представителство на Бахрейн в чужбина. Подробна информация за визовите изисквания в Кралство Бахрейн на английски език можете да намерите на адрес: https://www.evisa.gov.bh/. Не се изискват специални имунизации.

    Митнически изисквания

Няма ограничения за внасяне или изнасяне на чужда и местна валута. Внасянето на наркотици, оръжие и порнографски материали е забранено.

    Движение по пътищата

Препоръчително е да се използват таксита и автомобили под наем, вместо обществения транспорт.

    Кралство Бахрейн

Република България няма свое посолство в столицата на Кралство Бахрейн – Манама. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Бахрейн, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Рияд, Кралство Саудитска Арабия.

    Посолство на Република България в Рияд

Адрес: B-53, Dareen street 4067, Diplomatic Quarter,  12512 Riyadh,  Kingdom of Saudi Arabia
Телефони: +966 11 25 11 553; +966 11 25 11 554; +966 11 23 04 237 
Дежурен телефон в извънработно време: +966 55 77 61 369
Работно време: от 09:00 ч. - 17:30 ч.
E-mail: Embassy.Riyadh@mfa.bg
Website: https://www.mfa.bg/embassies/saudiarabia


 

Дестинации

Календар